Advent és a boldogság

Spillenberg György készítette„A boldogság titkát nem akkor lehet megtalálni, ha többre törsz hanem, hogyha kifejleszted a képességet, hogy élvezd a kevesebbet”
        Dan Milmann „A békés harcos útja”.

Ugye te is szeretnél ide eljutni?

Mi lehet akkor ez a titok, ami segíthet ebben? 

Ez a mértékletesség, amely a tarot-kártya XIV. lapján is megjelenik. Ez pedig a negyedik kardinális erény amelyet az adventi négy hétben kellene gyakorolnunk. Nézzük mit is jelent ez a hétköznapokban és miként tudsz te magad is lelkierőd birtokába jutni.

Maga a mértéktartás, temperantia jelentése... 

"az ember a maga testi és lelki erőit, s a rendelkezésre álló más javakat a természet és az igazságosság rendje szerint használja és adja tovább"

írja a magyar katolikus lexikon. Tudom ez így nagyon tudományos és száraz és nem izgat annyira, hogy most tovább olvasd hiszen ez azt jelenti, hogyha most felesleged van tovább kell adnod. Igen így is lehet mondani azonban én nem a gazdaság állapotáról szeretnék írni, hanem az erőforrásaink felhasználásról, egyensúlyba hozásáról. A lelkierőről szeretnék beszélni mert így karácsony táján ez kiélezetten fontos hiszen lelki erőink ilyenkor úgy tűnik nincsenek csúcsra járatva.

Akkor valahol elrontottuk?

Hogyan lehetne ezt a lelkierőt visszahozni a normál állapotra?

1. Ha nem aggódással töltöd az időd nagy részét.

Könnyű mondani ugye? Bizony mondani könnyű és megtenni sem lehetetlen, persze kell hozzá némi gyakorlat. Például, ha listát írsz arról kinek milyen ajándékot szánsz, akkor máris eggyel sőt sokkal kevesebb aggódni valód lesz. Ráadásul tisztább képet kapsz arról is, hogy kinek is kell vásárolnod és azt is kikalkulálhatod mennyit tudsz szánni egy emberre.

2. Ha a lelkedben felidézed a gyerekkorod kellemes karácsonyait.

Persze, ha volt ilyen. Ha arra emlékszel ami szép, akkor ez erőt ad. Ez pedig feltölthet és kevesebbet rágódhatsz a munkahelyeden kívül és így feltöltekezhetsz a pihenő időd alatt. Például újíts fel néhány szokást és teremts új hagyományokat. Tudod a hagyomány, a szertartások nem azért kellenek, hogy valami újabb muszájnak kelljen megfelelned, a szertartások arra szolgálnak, hogy ráhangolódj az adott helyzetre, itt például a karácsonyra. Persze a tarot-kártya használatánál is pontosan a ráhangolódás, a csendesedés miatt van szükség a szertartásokra.

3. Ha gyakorlod a türelem erényét.

Tudom, tudom ez már sok lesz így egyszerre pedig, ha az első pontot megvalósítod máris könnyebb lesz. Ha rendet tartasz a gondolataidban, akkor ez is sokkal könnyebb lesz. Például mi az, ami most a mai nap fontos és mi az ami holnap is ráér. Ha máskor nem is, ilyenkor érdemes papírra vetni a teendőidet, akkor célirányosan tudsz majd az adott helyen és időben foglalkozni a teendőiddel. Így kevésbé leszel majd mérges az utakon, a boltban az eladóval és a pároddal otthon stb. Úgyis mindenki feszültebb ilyenkor, de valójában azért mert túlterheljük magunkat. A nők ilyenkor "túlreagálják" a dolgokat, kimerültté és reményvesztetté válnak, majd az első adandó alkalommal rázúdítják az egészet valakire. A férfi ilyenkor visszahúzódik, morgolódik vagy teljesen bezárkózik.

Tehát, ha valamit tehetsz ellene, márpedig tehetsz, akkor tegyél érte.

4. Légy mértékletes.

Ezt ábrázolja a XIV tarot lap is, amelynek főszereplője két edény és köztük lévő folyadék, ami itt az élet vízét szimbolizálja. Tulajdonképpen az egész a helyes mértékről szól hiszen, ha életed vize egyik mederből a másikba kerül az nagy változás és ezt bizony nem szabad elkapkodni. Persze most a karácsonyra fordítva le mindezt azt jelenti, hogy legyél mértéktartó mindenben, nem csak az evésben és ivásban, hanem az ítélkezésben és a megfelelésben is.
Állj szilárdan a fizikai világban és a lelki életben egyaránt meg a lábadon ahogyan az alak is a képen, a földön és a vízben áll és láss csodát, így egyensúlyban van.

Például mi van akkor, ha a szentestét életed párjával, a saját családoddal töltöd?

Talán kiközösítenek, ha felvállalod a saját életedet?
Talán nem megfelelő az alkalom, hogy kiállj a saját értékeidért és igényeidért?
Mikor fogsz majd, ha nem most?
Miért ne lehetne a karácsony valóban a békesség és a nyugalom ünnepe?
Ha te nem tudsz érte tenni, akkor ki fog?
Ha pedig halogatod, akkor vége lesz ennek az ördögi körnek valaha? 

Jó jó, tudom, nem megy ez olyan könnyedén. Sok mindent nem tudok, nem értek és könnyen beszélek a távolból. Igen lehet, hogy így van. Hidd el, a saját harcait mindenki megvívja. Ahogy neked, úgy másnak is és nekem is meg kellett ezt tenni.

Pesze, nem kell rögtön most felforgatnod az egész életedet, csak arra kérlek gondold végig, hátha egy kicsi, szeretetteljes lépést tehetsz esetleg. Akkor talán a boldogság hozzád is bekopogtat majd.

Azt mondja a hagyomány, hogy a karácsony a fény születése.

Mit jelent ez? 

A fény a lelkedben, a gondolataidban, a hitrendszereid hálójában most felragyoghat, ha beengeded és elfogadod. Hiszen a megvilágosodás bármikor elérhet, ha nem állsz az útjában, ha befogadod, de erről majd a következő cikkben írok.

Addig is békés, tisztalelkű csendes napokat, pillanatokat kívánok neked. Kívánom, hogy az ünnepen legyen minél több olyan pillanatod, amilyenre igazán, tiszta szívből vágysz.

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.